Page images
PDF

193 Questions ron exercise.

4. What number is that which being divided by 19, the quotient will be 72? Ans. 1368. 5. What number is that which being multiplied by 15, the product will be #1 Ans. * 6. There are 7 chests of drawers, in each of which there are 18 drawers, and in each of these there are six divisions, in each of which is 161. 6s. 8d. ; how much money is there in the whole? Ans. E1.2348. 7. Bought 36 pipes of wine for 4536 dollars; how must sell it a pipe to save one for my own use, and sell the rest for what the whole cost? Ans. $129, 60 cts S. Just 16 yards of German serge, For 90 dimes had Î How many yards of that same cloth Will 14 eagles buy? Ans. 248 yds. 3 ors. 23 na. 9. A certain quantity of pasture will last 953 sheep 7 weeks, how many must be turned out that it will last the remainder 9 weeks 1 Ans. 214. 10. A grocer bought an equal quantity of sugar, tea, and coffee, for 740 dollars; he gave 10 cents per lb. for the su gar, 60 cts, per lb. for the tea, and 20 cts. per lb. for the coffee; required the quantity of each? Ans. S22 lb. 3 oz. So dr. 11. Bought cloth at $1; a yard, and lost 25 per cent. how was it sold a yard? Ans. 93; cfs. 12. The third part of an army was killed, the fourth par taken prisoners, and 1000 fled; how many were in this ar. my, how many killed, and how many captives? Ans. 2400 in the army, 800 killed, and 600 taken prisoners. 13. Thomas sold 150 pine apples at 33A cents apiece, and received as much money as Harry received for a certain number of water-melons, which he sold at 25 cents apiece; how much money did each receive, and how many melons had Harry? Ans. Each rec'd $50, and Harry sold 200 melons. 14. Said John to Dick, my purse and money are worth 9.2s., but the money is twenty-five times as much as the purse; I demand how much money was in it? Ans, £8 15.

[graphic]

questions Fon exercise. 199

15. A young man received 210t, which was 4 of his el ier brother's portion; now three times the elder brother's portion was half the father's estate; what was the value of he estate? Ans. E1890. 16. A hare starts 40 yards before a grey-hound, and is not perceived by him till she has been up 40 seconds; she ucuds away at the rate of ten miles an hour, and the dog, or view, makes after her at the rate of 18 miles an hour: How long will the course hold and what space will be run over from the spot where the dog started? Ans. 60 or sec. and 530 yds. space. 17. What number multiplied by 57 will produce just what 134 multiplied by 71 will do? Ans. 16644. 18. There are two numbers whose product is 1610, the greater is given 46; I demand the sum of their squares, and the cube of their difference? Ans, the sum of their squares is 3341. The cube of heir difference is 1331. 19. Suppose there is a mast erected, so that of its ength stands in the ground, 12 feet of it in the water, and of its length in the air, or above water; I demand the whole length 1 Ans. 216 feet. 20. What difference is there between the interest of 500l. at 5 per cent for 12 years, and the discount of the same sum at the same rate, and for the same time? Ans. E1.12 10s. 21. A stationer sold quills at 11s. per thousand, by which he cleared of the money, but growing scarce raised them to 13s. 6d. per thousand; what might he clear per cent. by the latter price? Ans. E967s. 8", d. 22 Three persons purchase a West-India sloop, towards the payment of which A advanced 4, B #, and C 140l. How much paid A and B, and what part of the vessel had Co. Ans. A paid £267 or, B E305,or, and Co's part of the ressel was H. 23. What is the purchase of 12001 bank stock, at 103; per cent.” Ans. E1243 10s. 24. Bought 27 pieces of Nankeens, each 11 yards, a

[graphic]
[graphic][subsumed][subsumed][subsumed][subsumed][subsumed][subsumed]

Questions FOR EXERCISE. 201

to what part of 25 is of a unit? Ans als.

53. If A can do a piece of work alone in 10 days, B in 20 days, Cin 40 days, and D in 80 days; set all foul about it together, in what time will they finish it ! Ans. 54 days.

34. A farmer being asked how many sheep he had, anwered, that he had them in five fields; in the first be had of his flock, in the second +, in the third in the ourth o, and in the fifth 450; how many had he? Ans. 1100.

35. A and B together can build a boat in 18 day, and with the assistance of C they can do it in 11 days; in what time would C do it alone? Ans. 284 days.

36. There are three numbers, 23, 25, and 42; what is the difference between the sum of the squares of the first and last, and the cube of the middlemost? Ans. 133 jo.

37. Part 1200 acres of land among A, B, and C, so that B may have 100 more than A, and C 64 more than B Ans. A 312, B 412, C-47 5.

38. If 3 dozen pairs of gloves be equal in value to 2 pieces of Holland, 3 pieces of Holland to 7 yards of satin, 6 yards of satin to 2 pieces of Flanders lace, and 3 pieces of Flanders lace to 81 shillings; how manv dozen pairs of gloves may be bought for 28s. 1 Ans. 2 dozen pairs

39. A lets B have a hogshead of sugar of 18 cwt., worth * dollars, for 7 dollars the cwt. i. of which he is to pay in sash. B hath paper worth 2 dollars per ream, which he gives. A for the rest of his sugar, at 24 dollars per realm; which gained most by the bargain? Ans. A by $1920 cts.

40. A father left his two sons (the one 11 and the other it. years old) 10,000 dollars, to be divided so that each share *ing put to interest at 5 per cent might amount to equal oms when they would be respectively 21 years of age. Required the shares? Ans. 5454. o 4545 or dollars.

41. Bought a certain quantity of broadeloth for 383.

[graphic]

202 QUESTIONS FOR Exercise.

5s, and if the number of shillings which it cost per yard were added to the number of yards bought, the sum would be 386; I demand the number of yards bought, and at what price per yard? Ans. 865 yds. at 21s, per yard. Solved by Problem VI. page 171. 42. Two partners Peter and John, bought goods to the amount of 1000 dollars; in the purchase of which, Peter paid more than John, and John paid.....I know not how

much: They then sold their goods for ready money, and thereby gained at the rate of 200 per cent, on the prime

cost: they divided the gain between them in proportion to the purchase money that each paid in buying the goods; and Peter says to John, My part of the gain is really a handsome sum of money; I wish I had as many such sums as your part contains dollars, I should then have $950,000. I demand each man's particular stock in purchasing the goods. Ans. Peter paid $600 and Johnpaid $400.

THE Pol-Lowing questions and proposed. To surveyons:

1. Required to lay out a lot of land in form of a long square, containing 3 acres, 2 roods and 29 rods, that o take just 100 rods of wall to enclose, or fence it sound; pray how many rods in length, and how many wide, mus said lot be? Ans. 31 rods in length, and 19 in breadth. Solved by Phoniest VI. page 171.

2. A tract of land is to be laid out in form of an equal square, and to be enclosed with a post and rail fence, 5 rails high; so that each rod offence shall contain 10 rails. How large must this noble square be to contain just as many acres as there are rails in the fence that encloses it, so that

every rail shall fence an acre? Ans, the tract of land is 20 miles square, and contain,

256,000 acres.

Thus, 1 mile=320 rods: then 320x320-160=640 acres: and 320x4×10–12,800 rails. As 640 : 12,800 : 12,800 : 256,000, rails, which will enclose 256,000 acresQ0 miles square.

[graphic]
« PreviousContinue »